Viralt Croissant Surdejsbrød

Det virale Croissant-Surdejsbrød

Hvis du har været på Instagram eller TikTok for nylig, har du sikkert set det utroligt smukke og luftige croissant-surdejsbrød fra Amy Bakes Bread 😍 Jeg kunne selvfølgelig ikke modstå selv at prøve, så i dette blogindlæg får du opskriften på min version af dette fantastiske brød 🙏

Forestil dig den perfekte kombination af et klassisk surdejsbrød og en smørfyldt croissant 🥐 Brødet har en sprød skorpe, saftige lag og en let syrlig smag fra surdejen – en drøm for alle der elsker surdej og croissanter!

Min variation af den originale opskrift

Jeg har lavet et par små ændringer i den originale opskrift, f.eks. har jeg tilsat en lækker ølandshvedemel med fuldkorn og reduceret mængden af smør en smule. Jeg har ikke prøvet den originale opskrift, men jeg syntes at denne justering er helt perfekt efter min smag 🙌

Mine tips til det perfekte Croissant Surdejsbrød

✔ Brug frossen smør og arbejd hurtigt under foldningerne, så smørret ikke smelter og går i opløsning.

✔ Vær forsigtig, når du former dejen – undgå at rulle dejen for stramt, så luftboblerne og lagene ikke presses sammen.

✔ Bag din surdej, når den er aktiv og har peaket, da et surdejsbrød, der ikke er på toppen, kan få en mere kompakt krumme.

✔ Og husk at holde øje med fermenteringen på køkkenbordet, da dejen nogle gange skal fermentere kortere eller længere tid, end opskriften angiver.

Er det hypen værd?

Der er helt klart delte meninger om, hvorvidt denne teknik til surdejsbrød lever op til hypen. Nogle elsker den, mens andre er mere skeptiske. Smager det præcis som en croissant? Nej, ikke helt – men jeg synes, det fungerer utrolig godt! Man får en helt anderledes krumme og en smag, der faktisk har et strejf af croissant 🥐✨ Det er en sjov måde at eksperimentere med surdej på, og jeg kan helt klart anbefale at give det et forsøg!

Viral opskrift: Croissant Surdejsbrød

Viral opskrift: Croissant Surdejsbrød

Opskrift af: Sophie

Denne opskrift kombinerer det bedste fra surdejsbrød og croissanter – uden alt det krævende lamineringsarbejde.

5.0 fra 1 bedømmelse
Tilberedning

35

minutter
Hævetid

20

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 350 gram vand (+ 10 g)

  • 450 gram stærk manitoba hvedemel

  • 50 gram ølandshvede fuldkorn

  • 100 gram aktiv surdej

  • 8 gram salt

  • 75 gram frossen smør

Fremgangsmåde

  • Hæld vand (350 g) og surdej i en skål, og rør det godt sammen. Tilsæt ølandshvede og manitoba og rør det sammen til en klistret dej. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter. Notér tidspunktet hvor dejen er blandet.
  • Efter 30 minutter: tilsæt 8 g salt og 10 g vand til dejen. Ælt det sammen med hånden. Du vil opleve at dejen allerede er blevet mere glat og smidig. Lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Riv det frosne smør på den grove side af et rivejern, og tilsæt halvdelen til dejen, og stil resten tilbage i fryseren. Lav et par coil folds, så smørret bliver fordelt i dejen. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 1 time.
  • Tilsæt nu den sidste halvdel smør og lav endnu et par coil folds. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 1 time.
  • Herefter kan du, efter behov, fortsat lave 1-2 sæt coil fold mere med en times mellemrum, indtil fermenteringen er færdig. vis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 7-9 timer* fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
  • Shaping
  • Når dejen har hævet, drysses køkkenbordet med en smule rismel. Herefter vendes dejen forsigtigt ud på bordet. Træk forsigtigt i siderne af dejen, så den bliver spredt lidt ud. Fold nu skiftevis højre og venstre side ind langs midten, så du nu har en aflang form. Rul dejen sammen, så du ender med en rund form (undgå at klemme for meget luft ud af dejen).
  • Klargør din hævekurv (Ø25 cm) ved at drysse den med rismel. Vend dejen over i hævekurven (undersiden skal vende op). Lad dejen hvile 10 min, hvorefter du kan „sy‟ enderne sammen med fingrene og lukke de huller der måtte være.
  • Drys med rismel og dæk hævekurven med husholdningsfilm. Herefter stilles dejen i køleskabet natten over.
  • Dagen efter
  • Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen, og tænd for varmen på 250 grader. Lad ovnen og gryden varme godt op i ca. 40 minutter.
  • Klargør et stykke bagepapir eller en brødslynge, og vend brødet ud på underlaget. Brug en dejsnitte til at lave et kryds på midten (ellers kan man også vælge en anden snittemetode)
  • Løft bagepapiret/bagemåtten op, og placér brødet i den varme gryde. Spray evt. overfladen af brødet med vand, læg låget på, og sæt gryden i ovnen. Skru ned til 230 grader og bag i 20 minutter.
  • Efter 20 minutter tages låget af. Lad brødet bage videre i ca. 15 minutter eller til skorpen er flot gylden.
  • Tag nu gryden ud af ovnen, og placér brødet på en bagerist til afkøling.
  • Vent minimum 1 time med at skære brødet. Herefter er det klar til at nydes!

Bemærkninger

  • * Bemærk at hævetiden vil være længere ved dette brød, eftersom går langsommere ved en koldere dej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5.0 fra 1 bedømmelse

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk