Hjemmelavet (jule)kringle er en klassiker. Med et fyld af marcipan, smør, kanel og kardemomme, indhyllet i en luftig dej og toppet med sukker og sprøde hasselnøddeflager, er den en sand favorit. I denne version får den traditionelle kringle dog et spændende twist med surdej. Opskriften er nemlig den perfekte måde at give nyt liv til den surdej, du ellers måske ville have kasseret.
Surdejen tilføjer en mild syrlighed og en dybere smag, der balancerer det søde og krydrede fyld – Det giver kringlen et strejf af noget særligt. Selvom der er surdej i opskriften, kombinerer vi den med en smule tørgær for at sikre en stabil hævning. Det betyder, at denne kringle er meget nem at lave – selv for dig, der er ny i surdejsverdenen.
Hvorfor kombinere surdej og tørgær?
Surdejen tilfører en mild syrlighed og kompleks smag til dejen, mens tørgæren sørger for en stabil hæveproces. Det er især smart, hvis din overskudssurdej ikke er super aktiv, men stadig er for god til at blive smidt ud. Tørgæren hjælper dejen med at hæve ordentligt, så du får en perfekt blød og luftig tekstur, som passer perfekt til en julekringle.
Til julens hyggestunder
Denne kringle er som skabt til julens hyggestunder. Forestil dig den serveret lun med en kop varm kakao eller gløgg. Den kan også være et lækkert og indbydende indslag på julebordet.
Glædelig jul og god bagelyst! 🎄
30
minutter5
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
100 gram (overskuds) surdej
1 tsk tørgær
50 gram mælk
50 gram smeltet smør
1 æg
30 gram sukker
250 gram hvedemel
1/4 tsk kardemomme
1/2 tsk salt
- Remonce
125 gram marcipan (groftrevet)
75 gram sukker
75 gram blødt smør
1/2 tsk vaniljesukker
1/4 tsk kanel
1/4 tsk kardemomme
- Øvrigt
Æg til pensling
Perlesukker
Hasselnøddeflager
Fremgangsmåde
- Lun mælk og smør i en gryde eller mikroovn til smørret smelter. Hæld det i en røreskål og lad det køle til fingervarmt.
- Tilsæt tørgær og surdej og rør rundt. Tilsæt æg, mel, kardemomme og salt og rør det sammen.
- Kør dejen i røremaskine til den er glat og smidig. Drys med lidt ekstra mel, og form dejen til en kugle.
- Lad dejen hæve i skålen med film/viskestykke over til dobbelt størrelse. Det tager typisk 2-4 timer afhængig a temperaturen.
- Rør gerne remoncen sammen i god tid. Tilsæt alle ingredienser til en skål: revet marcipan, smør i små tern, sukker, vanilje, kanel og kardemomme. Rør det godt sammen.
- Når dejen har hævet, hældes den ud på et meldrysset bord. Rul dejen ud til en rektangel på størrelse med en bageplade.
- Flyt dejen over på en bageplade med bagepapir og tilsæt fyldet ned langs midten (fyldet skal ikke gå helt ud til kanten).
- Skær alle 4 kanter til med en kniv/pizzaskærer så du har en helt lige rektangel. Man kan enten vælge at skære strimler på hver side af fyldet, som skiftevis foldes ind over fyldet, så den færdige tærte får et fint mønster. Alternativt kan man blot folde siderne ind over midten.
- Læg et stykke film over kringlen, og lad den efterhæve 1-2 timer.
- Når kringlen har hævet opvarmes ovnen til 180 grader. Pensel med sammenpisket æg, og frys med perlesukker og hasselnøddeflager.
- Bag kringlen i ca. 30 min til den er gylden over det hele. Jeg plejer at vende kringlen cirka halvvejs, så den bliver bagt jævnt.
- Lad tærten afkøle lidt på en bagerist inden den skæres og nydes.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar