Et brød med en intens chokoladesmag
Dette surdejsbrød med chokolade kombinerer det bedste fra to verdener: den karakteristiske smag af surdejsbrød og den intense smag af chokolade. Det er et helt unikt brød, som helt sikker vil overraske dig positivt!
Dette brød indeholder både kakaopulver i dejen og stykker af mørk- og mælkechokolade, der skaber en skøn sødme. Brødet er lige så smukt som det er lækkert – med en saftig midte og en sprød skorpe.
Tips til at lykkes med dit surdejsbrød med chokolade:
- Brug en aktiv og boblende surdej, der er klar til at give brødet en flot hævning.
- Anvend en kombination af mørk- og mælkechokolade for at balance bitterheden fra kakaoen.
- Sørg for at dejen hæver tilstrækkeligt længe på køkkenbordet, så det endelige brød bliver lækkert og luftigt (læs mere nedenfor).
Hvordan ved man om dejen har hævet nok?
Man kan desværre ikke give et præcist svar på om dejen har hævet nok, da det afhænger af mange faktorer bl.a. temperaturen og aktiviteten af surdejen. Nedenfor er der nogle tegn du skal kigge efter, når du vurderer om brødet er klar til at blive formet:
- Volumen af dejen er hævet med 50-75% (TIP: det kan være en god idé at markere hvor dejen går til i condi-bøtten med tusch/tape eller lign.)
- Dejen har luftbobler og ser “fluffy” ud.
- Dejen klistrer ikke så meget længere, og slipper let skålens kanter.
En god tommelfingerregel er ikke at kigge for meget på klokken, men i stedet vurdere dejen på udseende og tekstur. Det kræver øvelse og tålmodighed, men du vil få mere og mere erfaring for hver gang du bager.
Oversigt over ingredienser:
Surdej:
Surdej er selvfølgelig stjernen i dette brød. Surdejen giver ikke bare hævning, men også en let syrlighed, der fungerer godt til chokoladen. Det er vigtigt, at din surdej er aktiv når du bager med den, for at sikre det bedste resultat.
Kakaopulver:
Kakaopulveret giver dejen sin smukke, dybbrune farve og tilføjer en bitter note, der fremhæver smagen af chokolade. Gå efter et usødet kakaopulver af høj kvalitet for at sikre en ren og intens chokoladesmag.
Chokolade:
Brug en god kvalitetschokolade for en eksplosion af smag. Når brødet bages, smelter chokoladen delvist og giver en rig chokoladesmag i hver bid.
Mel:
En god hvedemel med et højt protein indhold, fungerer godt i denne opskrift. Mel af god kvalitet sikrer en god struktur af dejen som er vigtigt når dejen skal bages.
Brun farin:
En lille smule sødme hjælper med at balancere brødets smag uden at gøre det overvældende sødt. Brun farin tilfører en karamelagtig sødme som er lige tilpas sødt.
Smør:
Smørret tilføjer en fyldig smag, der løfter brødet fra blot at være lækkert til decideret uimodståeligt.
Salt:
Salt er uundværligt i enhver surdejsopskrift, og også i “sødt” bagværk, da salt fremhæver smagen af chokolade.
Prøv dette surdejsbrød med chokolade, næste gang du vil forkæle dig selv lidt ekstra. Spis det som det er, eller evt. ristet med smør 🧈🍫
“Double chocolate” surdejsbrød (surdejsbrød med chokolade)
Opskrift af: Sophie40
minutter22 timer
Hold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
335 gram vand
135 gram aktiv surdej
385 gram hvedemel
75 g kakaopulver
50 gram smeltet smør
2 spsk brun farin
1 tsk vaniljesukker (valgfrit)
8 gram salt
- Fyld
100 gram chokolade (jeg bruger en blanding af mørk- og mælkechokolade).
Fremgangsmåde
- Tilsæt vand, surdej, smeltet smør (som er fingervarmt) og kakaopulver til en skål. Rør det godt sammen.
- Tilsæt hvedemel, brun farin, vaniljesukker og salt. Rør det godt sammen til en rustik dej (dejen vil være en smule klistret, det er okay).
- Dæk skålen til og sæt en timer til 30 minutter.
- Lav et sæt “stræk og fold”. Sæt en timer til 30 minutter.
- Lav endnu et sæt “stræk og fold”. Sæt en timer til 30 minutter.
- Dejen skal nu hæve med 50-75%. Mens dejen hæver kan du med fordel udføre 3-4 sæt coil folds, med 30-60 minutter imellem, for at opbygge en stærk glutenstruktur. Det er forskelligt hvor lang tid det tager for dejen at hæve, da det i høj grad afhænger af temperaturen. Se mine kommentarer ovenfor, til hvordan du vurderer om dejen har hævet nok.
- Når dejen har hævet 50-75%: Klargør chokoladen ved at hakke den groft. Spray lidt vand på køkkenbordet (så klistrer dejen ikke så nemt fast), og vend skålen på højkant så dejen flyder ud. Fugt hænderne og stræk forsigtigt dejen ud på køkkenbordet som vist nedenfor. Bred nu halvdelen af chokoladen ud på dejen.
- Fold nu den venstre side af dejen ind over midten.
- Gentag for højre side, så fyldet nu er lukket inde.
- Tilsæt nu resten af chokoladen på oversiden af dejen.
- Dejen rulles nu forsigtigt sammen fra den éne ende, så du ender med noget der ligner en brødform. Luk også enderne af brødet, ved forsigtigt at klemme med fingrene.
- Klargør en hævekurv og tilsæt lidt rismel (så dejen ikke hænger fast). Brug en dejskraber til vende dejen rundt, og placér den i hævekurven. Lad dejen stå i 10 minutter, hvorefter du kan vælge at “sy” enderne sammen. Det er dog ikke altid nødvendigt.
- Dæk hævekurven med husholdningsfilm, og stil i køleskabet til næste dag (jeg koldhæver gerne mit et sted mellem 10-20 timer – det er ikke så afgørende, hvornår du vælger at bage det).
- Når du er klar til at bage
- Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen, og tænd for varmen på 250 grader. Lad ovnen og gryden varme godt op i ca. 40 minutter.
- Klargør et stykke bagepapir eller en brødslynge, og vend brødet ud på underlaget. Rids brødet som et kryds på overfladen.
- Løft bagepapir/bagemåtte op, og placér brødet i den varme gryde. Læg låget på, og sæt gryden i ovnen. Skru ned til 230 grader og bag i 20 minutter.
- Efter 20 minutter tages låget af. Lad brødet bage videre i ca. 20 minutter eller til skorpen er flot gylden.
- Tag nu gryden ud af ovnen, og placér brødet på en bagerist til afkøling.
- Vent minimum 1 time med at skære brødet. Herefter er det klar til at nydes!
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar