Surdejsboller med kefir

Surdejsboller med Kefir – Opdateret opskrift

Disse luftige og velsmagende surdejsboller er en opdatering af min tidligere opskrift. I den nye version har jeg bl.a. øget mængden af surdej, hvilket betyder en hurtigere fermentering, og en endnu mere luftig krumme. Derudover har jeg toppet bollerne med en blanding af birkes, sesam og hørfrø, som tilføjer en skøn smag og knasende tekstur.

Hvorfor bruge kefir i surdejsboller?

Kefir er en fantastisk ingrediens i surdejsbagning, da det bidrager med mælkesyrebakterier, som tilføjer en let syrlighed og giver dejen et ekstra boost i fermenteringsprocessen. Kombineret med en aktiv surdej får du boller, der er nemmere at fordøje og med en skøn smag.

Fordele ved at bage med bagestål

Et bagestål er, efter min mening, en af de bedste investeringer, du kan gøre, hvis du vil tage din hjemmebagning til næste niveau. Stålet fordeler varmen langt mere effektivt end en almindelig bageplade, hvilket giver en sprødere bund og en mere jævn bagning – og det gælder både boller, brød, pizza og andet bagværk 🙌 Jeg testet et par forskellige bagestål, og mit Diablo Steel bagestål er virkelig godt til skabe et varmechok, hvilket giver en bedre ovnspring og en flottere krumme (reklamelink).

eg har egentlig ikke så meget andet at tilføje end, at du virkelig burde prøve disse boller – de er helt fantastiske! 😍

Hvis du prøver opskriften så del endelig en kommentar, og/eller tag mig på instagram! 🙏

Surdejsboller med kefir

Surdejsboller med kefir

Opskrift af: Sophie

Skønne surdejsboller med en flot luftig krumme og sprød skorpe.

0.0 fra 0 bedømmelser
Antal

9

stk
Tilberedning

15

minutter
Hævetid

20

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 250 gram vand

  • 150 gram aktiv surdej

  • 100 gram kefir

  • 10 gram olivenolie

  • 375 gram stærk hvedemel (f.eks. manitoba eller tipo 00)

  • 25 gram fuldkornsmel

  • 8 gram salt

  • Blandede frø til toppen (jeg har brugt sesam, blå birkes og hørfrø)

  • Udstyr
  • Vandspray

  • Dejskærer

Fremgangsmåde

  • Bland vand, surdej, kefir og olivenolie i en skål.
  • Tilsæt fuldkornshvede og hvedemel og rør det godt sammen. Notér tidspunktet dejen er blandet. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Efter 30 minutter: tilsæt 8 g salt til dejen. Ælt det sammen med hånden. Hæld nu dejen i en condibøtte smurt med en smule olie. Lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
  • Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved 21 grader tager det ofte et sted mellem 3-5 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
  • Når dejen har hævet stilles condibøtten i køleskabet (med låg) til næste dag.
  • Dagen efter
  • Tag dejen ud af køleskabet og opvarm ovnen til 250 grader (bagestål placeres i ovnen hvis du har sådan et, eller som alternativ en bageplade). Når ovnen er godt varm efter 40-45 minutter, drysses køkkenbordet med de blandede frø/kerner. Vend dejen ud herpå. Brug en dejskærer til at skære ~9 surdejsstykker. Vær forsigtig med IKKE at slå luften ud af dejen. Efter min mening må stykkerne gerne være lidt rustikke.
  • Placér stykkerne på et stykke bagepapir (vend dem rundt hvis kernerne skal være øverst)
  • Brug en pizzaspade beklædt med et stykke bagepapir til at placere bollerne på det varme bagestål (eller bradepande). Spray bollerne med vand på overfladen.
  • Skru ned på 230 grader og bag bollerne i ca. 15 minutter, eller til skorpen er flot gylden.
  • Afkøles på en bagerist inden de skæres over og nydes.

2 svar til “Surdejsboller med kefir”

  1. Louise Avatar
    Louise

    Hej
    Nu har jeg to gange fulgt din opskrift.
    Min dejlige hæver flot op og med masser af bobler.
    Men når jeg skal folde dejen samt have den ud af condibøtte, er den meget klistret.
    Hvad gør jeg forkert?

    1. Sophie Avatar

      Hej! Dejligt at du har fået et godt resultat med opskriften ☺️ Dejen vil være en smule klistret, derfor er det en god idé at have en vandspray stående til at fugte hænder og redskaber, så bliver det MEGET nemmere at håndtere 🙏

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk