Jeg er virkelig blevet forelsket i at bage focaccia! Det er (måske) den nemmeste måde at bage et lækkert surdejsbrød. Her har du nemlig mulighed for at bage et surdejsbrød samme dag, eller du kan vælge at koldthæve det natten over. Hvis du er ny til surdej så er dette opskriften til dig 🙏
Focaccia er et klassisk italiensk fladbrød, der er kendt for sin bløde og luftige konsistens samt sin sprøde skorpe. Det er et alsidigt brød, der kan nydes på mange måder – som en snack, til supper og salater, eller som base for sandwich (panini er vanvittigt lækkert!).
Den lækreste topping til focaccia
Man kan lave mange lækre variationer af focaccia og forskellige toppings. For eksempel:
- Soltørrede/friske tomater
- Frisk rosmarin
- Pesto
- Ost
Min personlige favorit er focaccia med “everything but the bagel” krydderiblanding, som du kan finde opskriften på her.
Timing af surdej
Hvis du gerne vil bage focaccia samme dag, så skal surdejen fodres aftenen inden du blander dejen, så den er klar til at bage med dagen efter. På denne måde kan dejen blandes om morgenen (begynd gerne stå tidligt som muligt 😅), og hæver i løbet af dagen, så brødet kan bages om aftenen.
2 måder at bage focaccia
Hvis du foretrækker at lade dejen koldhæve natten over, er det også muligt – det gør jeg faktisk selv det meste af tiden.
Når dejen har hævet på køkkenbordet og er vokset med 75-100 %, kan du enten dejen sætte dejen i køleskabet til koldhævning natten over, ELLER placere den i en smurt form hvor den efterhæver og bages samme dag. Detaljer og fremgangsmåder finder du i opskriften.
Hævetid
Som nævnt er focaccia et ideelt “begynderbrød”, da hævetiden ikke er lige så kritisk som ved et klassisk surdejsbrød. Det er dog stadig vigtigt, at dejen hæver længe nok til at skabe flotte luftbobler. Med focaccia gælder det, at det hellere må hæve for længe end for kort tid.
Focaccia (surdej)
Opskrift af: SophieEt fantastisk lækker og luftigt brød som er perfekt tilbehør til maden. Det fungerer særligt godt til suppe eller som en lækker sandwich.
8
personer30
minutterHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
425 gram vand
400 gram tipo 00 hvedemel
150 gram pizzamel
100 gram aktiv surdej
12 gram salt
- Krydderier til toppen
Flagesalt
Hvidløgsgranulat
Oregano
Fremgangsmåde
- Bland alle ingredienserne godt sammen i en skål.
- Hvil 30 min – 1 sæt stræk og fold.
- Hvile 30 min – 1 sæt stræk og fold.
- Hvile 30 min – 1 sæt coil fold.
- Hviletid 30 min – 1 sæt coil fold.
- Dejen hæver til den er fordoblet med 75-100% (gerne i en condibøtte smurt med lidt olie). Det tager ca. 4-6 timer afgængig af temperaturen.
- Hvis du vil bage samme dag
- Smør en dyb bradepande eller anden passende form med olie. Lav forsigtigt endnu et coil fold på dejen, og løft det over i bradepanden. Dæk bradepanden til med låg, og lad brødet efterhæve yderligere 3-4 timer ved stuetemperatur.
- Hvis dejen skal koldhæve natten over
- Efter dejen har hævet på køkkenbordet, stilles den i køleskabet (i condibøtten med låg) natten over.
- Næste dag tager du dejen ud af køleskabet, og laver forsigtigt et coil fold på dejen, inden den løftes over i en smurt bradepande med olie. Lad brødet efterhæve yderligere 3-4 timer ved stuetemperatur.
- Når dejen har efterhævet
- Hæld olie over dejen og prik dejen med fingrene.
- Top med flagesalt og evt. krydderier.
- Bages ved 225 grader forvarmet ovn i ca. 25-35 min.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar