Alle har brug for en god basisopskrift på surdejsboller, ikke? ☺️
Min go-to opskrift på surdejsboller finder du i dette blogindlæg. Disse boller er nemme at gå til, da de har et minimum af ingredienser og ikke kræver røremaskine. Smagen og konsistensen er helt som den skal være – sprød og let sej skorpe med en luftig krumme 😍. Hvis du er ny til surdej, kan du finde en trin-for-trin billedserie af processen her på min instagram.
Tålmodighed er nøglen
At arbejde med surdej kræver lidt tålmodighed, men det er det hele værd. Processen med den lange hævetid giver ikke kun bedre smag, men gør også brødet lettere at fordøje. Det handler ikke om at skynde sig, men om at nyde processen, der leder til det perfekte resultat.
Hvordan ved man om dejen har hævet nok?
Man kan desværre ikke give et præcist svar på hvornår dejen har hævet nok, da det afhænger af mange faktorer bl.a. temperaturen og aktiviteten af surdejen. Nedenfor er der nogle tegn du skal kigge efter, når du vurderer om dejen er klar til at komme til koldhævning:
- Volumen af dejen er hævet med 50-75% (TIP: du kan evt. tage et billede når ingredienserne er blandet for at vurdere dette)
- Dejen har luftbobler og ser “fluffy” ud.
- Dejen klistrer ikke så meget længere, og slipper lettere skålens kanter.
En god tommelfingerregel er ikke at kigge for meget på klokken, men i stedet vurdere dejen på udseende og tekstur. Det kræver øvelse og tålmodighed, men du vil få mere og mere erfaring for hver gang du bager.
Klar til at komme i gang?
Hvis du endnu ikke har en surdej, så fortvivl ikke! Det er nemt at komme i gang, og du kan downloade min guide til opstart af surdej helt gratis ved at klikke her. Og hvis du allerede har en surdej, så er det tid til at sætte gang i bageriet og få lavet en portion hjemmelavede surdejsboller ☺️.
Jeg håber du har fået lyst til at prøve opskriften! Der er intet bedre end duften af friskbagte (surdejs)boller og tilfredsheden ved at have skabt noget helt fra bunden! ✨
Nemme surdejsboller
Opskrift af: SophieEn god basis opskrift på surdejsboller. Bollerne har en sprød skorpe og luftig krumme, og smagen er helt fantastisk.
8
stk15
minutter30
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
300 gram lunkent vand
100 gram surdej
50 gram ølandshvede fuldkorn (eller fuldkornsmel)
350 gram manitoba mel
8 gram salt
- Øvrigt
Polenta og/eller durummel
Fremgangsmåde
- Tilsæt vand og surdej til en skål, og rør det sammen.
- Tilsæt (fuldkorns) ølandshvede, manitoba mel og salt, og rør det godt sammen.
- Lad dejen hvile i 15 minutter og udfør et sæt stræk og fold.
- Lad dejen hvile i 15 minutter og udfør et sæt coil fold.
- Lad dejen hvile i 30 minutter og udfør andet sæt coil fold. Herefter udføres et sæt coil folds hver time, til dejen har hævet og bulk fermenteringen er færdig. Efter min erfaring tager det typisk 5-7 timer fra dejen blandes (afhængig af temperaturen). Se længere oppe i indlægget for tips og tricks til at vurdere om dejen er færdighævet.
- Placér dejen i en condibøtte smurt med olie, og stil den i køleskabet natten over (12-24 timer).
- Næste dag
- Tag dejen ud af køleskabet og opvarm ovnen til 250 grader (bagestål placeres i ovnen hvis du har sådan et, eller som alternativ en bageplade). Når ovnen er godt varm efter 40-45 minutter, drysses polenta og/eller durummel over bordet. Vend dejen ud herpå. Brug en dejskærer til at skære ~8 surdejsstykker. Vær forsigtig med IKKE at slå luften ud af dejen. Efter min mening må stykkerne gerne være lidt rustikke.
- Brug en pizzaspade beklædt med et stykke bagepapir til at placere bollerne på det varme bagestål (eller bradepande). Spray bollerne med vand på overfladen.
- Skru ned på 230 grader og bag bollerne i ca. 15 minutter, eller til skorpen er flot gylden.
- Afkøles på en bagerist inden de skæres over og nydes.
Udstyr
- Dejskærer
- Bagestål
- Vandspray
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar