Nemme surdejsboller

Alle har brug for en god basisopskrift på surdejsboller, ikke? ☺️

Min go-to opskrift på surdejsboller finder du i dette blogindlæg. Disse boller er nemme at gå til, da de har et minimum af ingredienser og ikke kræver røremaskine. Smagen og konsistensen er helt som den skal være – sprød og let sej skorpe med en luftig krumme 😍. Hvis du er ny til surdej, kan du finde en trin-for-trin billedserie af processen her på min instagram.

Tålmodighed er nøglen

At arbejde med surdej kræver lidt tålmodighed, men det er det hele værd. Processen med den lange hævetid giver ikke kun bedre smag, men gør også brødet lettere at fordøje. Det handler ikke om at skynde sig, men om at nyde processen, der leder til det perfekte resultat.

Hvordan ved man om dejen har hævet nok?

Man kan desværre ikke give et præcist svar på hvornår dejen har hævet nok, da det afhænger af mange faktorer bl.a. temperaturen og aktiviteten af surdejen. Nedenfor er der nogle tegn du skal kigge efter, når du vurderer om dejen er klar til at komme til koldhævning:

  • Volumen af dejen er hævet med 50-75% (TIP: du kan evt. tage et billede når ingredienserne er blandet for at vurdere dette)
  • Dejen har luftbobler og ser “fluffy” ud.
  • Dejen klistrer ikke så meget længere, og slipper lettere skålens kanter.

En god tommelfingerregel er ikke at kigge for meget på klokken, men i stedet vurdere dejen på udseende og tekstur. Det kræver øvelse og tålmodighed, men du vil få mere og mere erfaring for hver gang du bager.

Klar til at komme i gang?

Hvis du endnu ikke har en surdej, så fortvivl ikke! Det er nemt at komme i gang, og du kan downloade min guide til opstart af surdej helt gratis ved at klikke her. Og hvis du allerede har en surdej, så er det tid til at sætte gang i bageriet og få lavet en portion hjemmelavede surdejsboller ☺️.

Jeg håber du har fået lyst til at prøve opskriften! Der er intet bedre end duften af friskbagte (surdejs)boller og tilfredsheden ved at have skabt noget helt fra bunden!

Nemme surdejsboller

Nemme surdejsboller

Opskrift af: Sophie

En god basis opskrift på surdejsboller. Bollerne har en sprød skorpe og luftig krumme, og smagen er helt fantastisk.

4.2 fra 5 bedømmelser
Antal

8

stk
Tilberedning

15

minutter
Hævetid (estimat)

30

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 300 gram lunkent vand

  • 100 gram surdej

  • 50 gram ølandshvede fuldkorn (eller fuldkornsmel)

  • 350 gram manitoba mel

  • 8 gram salt

  • Polenta og/eller durummel (til at drysse på bordet)

  • Udstyr
  • Vandspray

  • Dejskærer

Fremgangsmåde

  • Tilsæt vand og surdej til en skål, og rør det sammen.
  • Tilsæt (fuldkorns) ølandshvede, manitoba mel og salt, og rør det godt sammen.
  • Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hvile i 15 minutter. Udfør herefter et sæt stræk og fold.
  • Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hvile i 15 minutter. Udfør herefter et sæt coil fold.
  • Dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hvile i 30 minutter. Udfør herefter andet sæt coil fold. Herefter udføres et sæt coil folds hver time, til dejen har hævet og bulk fermenteringen er færdig. Efter min erfaring tager det typisk 5-7 timer fra dejen blandes (afhængig af temperaturen). Se længere oppe i indlægget for tips og tricks til at vurdere om dejen er færdighævet.
  • Placér dejen i en condibøtte smurt med olie, og stil den i køleskabet natten over (12-24 timer).
  • Næste dag
  • Tag dejen ud af køleskabet og opvarm ovnen til 250 grader (bagestål placeres i ovnen hvis du har sådan et, eller som alternativ en bageplade). Når ovnen er godt varm efter 40-45 minutter, drysses polenta og/eller durummel over bordet. Vend dejen ud herpå. Brug en dejskærer til at skære ~8 surdejsstykker. Vær forsigtig med IKKE at slå luften ud af dejen. Efter min mening må stykkerne gerne være lidt rustikke.
  • Brug en pizzaspade beklædt med et stykke bagepapir til at placere bollerne på det varme bagestål (eller bradepande). Spray bollerne med vand på overfladen.
  • Skru ned på 230 grader og bag bollerne i ca. 15 minutter, eller til skorpen er flot gylden.
  • Afkøles på en bagerist inden de skæres over og nydes.

14 svar til “Nemme surdejsboller”

  1. Wickie Jensen Avatar
    Wickie Jensen

    Jeg savner, at der står hvordan dejen dækkes mellem de forskellige steps, skal der viskestykke eller plastik hen over? Og er der noget ift. temperatur og andre forhold? På forhånd tak ☺️

    1. Sophie Avatar

      Hej! Jeg kan godt forstå at du har manglet den information, og det er tilføjet nu ☺️ Temperaturen har helt klart indflydelse på hævetiden, og derfor har jeg givet et tidsinterval på 5-7 timer, og hvilke ting man skal være opmærksom på, for at vurdere om dejen er klar til koldhævning ☺️

    2. Grethe Holm Avatar
      Grethe Holm

      Jeg plejer at fodre min surdej således:
      75 g surdej
      75 g vand
      25 g groft hvedemel
      50 g mel (tipoo el.lign.)
      Nu prøver jeg din opskrift og håber at det lykkedes😄
      (Min surdej flyder ovenpå i vand)

      1. Sophie Avatar

        Det gode ved surdej er at det handler om at finde sin egen rutine – der er ikke nogen “rigtig” eller “forkert” metode 🙏 Held og lykke med din surdej!

  2. Ida Petersen Avatar
    Ida Petersen

    Hvornår fodrer du din surdej for at være klar til fx denne opskrift? For du går vel igang med bollerne om morgenen?

    1. Sophie Avatar

      Jeg fodrer altid min surdej om aftenen i forholdet, typisk i forholdet 1:4:4, så er min surdej nemlig klar til at bage med om morgenen 🙏

      1. Nanna Avatar
        Nanna

        Fredag eftermiddag. Hvis jeg gerne vil lave denne her opskrift, og har min surdej stående i køleskabet? Skal jeg så fodre den i aften, kan jeg så have mine boller klar til lørdag eller søndag morgen???

        1. Sophie Avatar

          Beklager at jeg svarer lidt sent! men til en anden gang så ville jeg fodre den fredag aften, lave dejen lørdag og bage søndag morgen 🙏

  3. Tina Christensen Avatar
    Tina Christensen

    Hvad menes med 1:4:4?

    1. Sophie Avatar

      Det er fodringsforholdet. Det første tal er altid surdej, så én del surdej til 4 dele vand og mel 🙏

  4. Natasha Shahbaz Avatar
    Natasha Shahbaz

    Har du råd til, hvis man efter 4-5 fold stadig har en under hævet dej og ret “tynd” flydende dej – hvad kan man så gøre for at redde den? Er det bare at blive ved indtil den hæver? Er det fordi der går for kort eller lang tid mellem foldene?

    1. Sophie Avatar

      Hej! ☺️ Jeg tænker at den enten bare skal hæve længere hævetid med coil folds en gang i timen, eller også kan det være at den meltype du har brugt, ikke har nok protein til at holde strukturen. Håber resultatet blev okay alligevel 🙏

  5. Sarah Avatar
    Sarah

    Tak for en god opskrift – mine boller blev super gode!

    Kan man mon lave et brød ud af samme opskrift ved at shape brødet og lade det hæve i hævekurv (i stedet for i kondibøtte) i køleskabet natten over? Og så bage det i gryde (i ca 2×20 min?) eller på bagestål om morgenen (i hvor lang tid?)?

    På forhånd tak for svar, som ikke haster!

    1. Sophie Avatar

      Tusind tak for positiv feedback! 🙏

      Jeg har ikke selv prøvet det, men jeg tænker sagtens at du kan bage opskriften som brød i gryde eller på bagestål. Jeg ville nok bage 20 min med damp/låg og ca. 10 minutter uden damp/låg 😃

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4.2 fra 5 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk