Mini Surdejsbrød

Klassisk surdejsbrød – i en mindre størrelse

Nogle gange har man måske ikke lyst til at bage et stort brød, og i de tilfælde er denne opskrift hel perfekt! Måske bager du til få personer, eller også er du ny til at eksperimentere med surdej og ønsker ikke at spilde for meget mel i testbagningen. Det kan også bare være en sjov måde at prøve noget nyt! 🙌

Purpurhvede

Jeg elsker at afprøve forskellige meltyper til mit brød, og lige for tiden er jeg blevet ret vild med purpur hvede. Purpurhvede er en type hvede, der er kendetegnet ved sin mørkeblå eller lilla farve. Denne farve skyldes høje niveauer af antioxidanter. Det er en gammel hvedesort, og når det bruges i surdejsbrød giver det en dyb, nøddeagtig smag og en smuk farve til brødet. Hvis du ikke har purpurhvede kan du sagtens bruge en anden slags fuldkornsmel f.eks. ølandshvede.

Hvorfor brug Purpurhvede?

  1. Mere smag
    Purpurhvede tilfører brødet en mild, nøddeagtig smag. Det giver en ekstra dimension til brødet, som man ikke opnår med almindeligt hvedemel.
  2. Ernæringsmæssige fordele
    Purpurhvede er rig på fibre, vitaminer og mineraler som jern og magnesium.
  3. Smuk Farve og Udseende
    Purpurhvede giver brødet en smuk lilla-rød tone, der gør brødet både smukt og rustikt.

Fremgangsmåde

Når du bager surdejsbrød i mini-størrelse, er fremgangsmåden og teknikkerne stort set de samme som ved bagning af et større brød. Det eneste der adskiller sig, er størrelsen på dejen. Her er nogle enkelte ting du skal være opmærksom på:

Hævekurv: denne opskrift kræver en mindre hævekurv på Ø18 cm.

Bagetid: Bagetiden er naturligvis kortere end et stort brød. Jeg giver brødet 15 min. i støbejernsgryde med låg og ca. 10 min uden låg.

Rigtig god bagelyst! 👩‍🍳

Mini Surdejsbrød

Mini Surdejsbrød

Opskrift af: Sophie

Helt som et klassisk surdejsbrød – bare i mini-størrelse! Dette lille og fine surdejsbrød er perfekt hvis du bager til få personer.

0.0 fra 0 bedømmelser
Tilberedning

25

minutter
Hævetid

20

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 185 gram vand

  • 50 gram aktiv surdej

  • 230 gram manitoba

  • 20 gram purpurhvede (eller anden fuldkornsmel)

  • 5 gram salt

  • Udstyr
  • Hævekurv Ø18 cm

Fremgangsmåde

  • Tilsæt vand og surdej til en skål, og rør det godt sammen. Tilsæt manitoba og fuldkornsmel og rør det sammen til en klistret dej. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Efter 30 minutter: tilsæt 5 g salt til dejen. Ælt det sammen med hånden. Lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
  • Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur (20-22 grader) tager det ofte et sted mellem 5-7 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
  • Shaping
  • Når dejen har hævet vendes den forsigtigt ud på køkkenbordet. Jeg vil anbefale at fugte køkkenbordet let med vand, for at dejen ikke klistrer fast.
  • Træk forsigtigt i siderne af dejen, så den bliver spredt ud.
  • Fold nu skiftevis højre og venstre side ind langs midten, så du nu har en aflang form.
  • Rul dejen sammen, så du ender med en rund form.
  • Klargør din hævekurv ved at drysse den med rismel. Vend dejen over i hævekurven (undersiden skal vende op). Lad dejen hvile 10 min, hvorefter du kan sy enderne sammen med fingrene og lukke de huller der måtte være.
  • Drys med rismel og dæk hævekurven med husholdningsfilm. Herefter stilles dejen i køleskabet natten over.
  • Dagen efter
  • Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen, og tænd for varmen på 250 grader. Lad ovnen og gryden varme godt op i ca. 40 minutter.
  • Klargør et stykke bagepapir eller en brødslynge, og vend brødet ud på underlaget. Brug en dejsnitte til at lave et snit langs midten i 45 graders vinkel.
  • Løft bagepapir/bagemåtte op, og placér brødet i den varme gryde. Spray evt. overfladen af brødet med vand, læg låget på, og sæt gryden i ovnen. Skru ned til 230 grader og bag i 15 minutter.
  • Efter 15 minutter tages låget af. Lad brødet bage videre i ca. 10-15 minutter eller til skorpen er flot gylden.
  • Tag nu gryden ud af ovnen, og placér brødet på en bagerist til afkøling.
  • Vent minimum 1 time med at skære brødet. Herefter er det klar til at nydes!

Bemærkninger

  • Man kan selvfølgelig sagtens lave dobbelt portion af denne opskrift, hvis man ønsker et større brød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk