Min bedste bønnesteg (forslag til vegansk julemiddag)

Denne bønnesteg er det perfekte indslag på julebordet! Den er spækket med umami fra svampe, miso, soja og tomat og har en skøn dybde i smagen, der tilfredsstiller både veganere, vegetarer og kødelskere. Den er både nem og hurtig at lave, og jeg tør godt love, at dine vegetariske eller veganske gæster vil takke dig – måske endda bede om opskriften!

Julemad som veganer

Som tidligere veganer i syv år har bønnesteg altid været en fast tradition på mit julebord. Der er noget helt særligt ved kombinationen af den smagfulde bønne-“fars,” der bliver pakket ind i sprød butterdej og serveret med julens klassikere som brunede kartofler, rødkål og sundere julesauce.

Og det bedste? Alle kan være med! Selv hvis du ikke har erfaring med vegansk madlavning, er denne opskrift utrolig nem at gå til. Ingredienserne er helt almindelige og budgetvenlige – bortset fra miso, som dog kan undværes, hvis det ikke lige er i dit køkken.

Bønnestegen kan serveres med alt det klassiske juletilbehør, men hvis du gerne vil have lidt ny inspiration kan du læse med herunder:

Grov kartoffelmos med timian

Grov kartoffelmos med timian er et lækkert og rustikt alternativ til den klassiske kartoffelmos. Den bevarer kartoflernes naturlige tekstur og får et løft af timianens aromatiske smag. Alt du skal gøre at at koge dine kartofler, tilsætte smør og mælk, mose dem groft og smage til med frisk timian, salt og peber.

Sundere julesauce

En smagfuld brun sauce hører sig til på julebordet, og de år, hvor jeg selv var veganer, måtte jeg være ekstra kreativ med julemaden – især saucen. Ærligt talt? Det var ikke altid en succes. Men alt ændrede sig, da min mor udviklede sin egen opskrift på den mest lækre og smagfulde julesauce. Hemmeligheden? Hjemmelavet grøntsagsbouillon og rødvin, der tilsammen skaber en smagseksplosion – og stadig holder fedtindholdet lavt. Resultatet er en lækker sauce, som man kan nyde til julemaden uden at føle sig “tung” bagefter. Klik her for at få opskriften.

Rosenkål du har lyst til at spise

Jeg ved godt at rosenkål kan dele vandende – og det kan jeg egentlig godt forstå. Det afhænger nemlig af hvordan de tilberedes.

Jeg har heldigvis fundet et godt trick som gør at rosenkålene bliver virkelig lækre og velsmagende:

Start med at skære stokken af rosenkålene og fjern de yderste blade. Skær derefter rosenkålene i halve og læg dem i et ovnfast fad. Dryp med olivenolie og ahorn- eller agavesirup, så det fordeles jævnt over kålen. Krydr generøst med salt og peber.

Bag rosenkålene ved 200 grader – gerne med grillfunktion, hvis din ovn har det. Grillfunktionen hjælper med at give rosenkålene en lækker sprød overflade og undgår, at de bliver bløde og kedelige. Hold øje undervejs for at sikre, at de bliver perfekt gyldne og sprøde.

Bønnestegen er dog ikke kun forbeholdt juletiden. Den kan serveres året rundt og tilpasses med det tilbehør, du har lyst til. Forestil dig fx en forårsudgave med en frisk salat, eller en efterårsudgave med rodfrugter og svampesauce. Mulighederne er uendelige!

Giv denne bønnesteg en plads på dit julebord (eller enhver anden anledning), og nyd hvor enkelt og smagfuldt vegansk mad kan være!

Den bedste bønnesteg

Den bedste bønnesteg

Opskrift af: Sophie

En lækker bønnesteg fyldt med umami smag som er perfekt til julebordet (eller enhver anden lejlighed).

0.0 fra 0 bedømmelser
Servings

4

servings
Prep time

30

minutter
Tilberedning

40

minutter
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 1 løg

  • 2 stilk selleri

  • 200 gram brune champignon

  • 1 dåse kidneybønner (drænet)

  • 1 dl pankorasp

  • 2 spsk hakkede soltørrede tomater

  • 1 spsk smør

  • 1 tsk hvid miso (kan undlades)

  • 1 spsk tomatpuré

  • 1 spsk sojasauce

  • 1 rulle butterdej (275 g)

  • Øvrigt
  • Æg til pensling

Fremgangsmåde

  • Start med at skære løg, svampe og selleri i mindre stykker.
  • Opvarm 1 spsk smør i en pande, og svits grøntsagerne heri. Steg til det meste væske er fordampet, og grøntsagerne er let karameliserede. Sluk for varmen og tilsæt 1 tsk miso til grøntsagerne, og rør det rundt.
  • I en foodprocessor tilsættes: drænede kidneybønner, stegte grøntsager, soltørrede tomater, tomatpuré, panko og soja.
  • Nu skal det hele blendes hurtigt sammen. Pas på at blandingen ikke bliver en puré! Jeg tror jeg blendede i max 5 sekunder.
  • Fold butterdejen ud på en bageplade med bagepapir, og fordel blandingen langs midten.
  • Hvis du gerne vil lave et pænt mønster, kan du skære strimler i dejen på hver side af fyldet, og skiftevis folde strimlerne ind over fyldet. Ellers folder du blot siderne med butterdej ind over fyldet, så den er godt pakket ind.
  • Pensel med sammenpisket æg og drys evt. med lidt friskkværnet peber.
  • Bag ved 200 grader i ca. 40 min. til den er flot og gylden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk