Sødt eller salt focaccia?
Focaccia er mest kendt fra det salte køkken – men har du nogensinde prøvet en sød version? Kanel focaccia er den perfekte kombination af luftig dej, cremet kanelfyld og sød glasur på toppen. Det er en vidunderlig hybrid mellem et klassisk brød og en sød snack, perfekt til brunch, eftermiddagskaffe eller bare når du har lyst til noget ekstra lækkert.
Hvorfor prøve kanel focaccia?
Denne søde version af focaccia er ikke bare en lækker smagsoplevelse, men også en anderledes måde at bruge din surdejs på.
✔ Luftig OG svampet: Den høje hydrering giver en luftig krumme og det cremede kanelfyld giver en lækker og svampet tekstur.
✔ Sprød skorpe toppet med sød glasur: Dejen får en lækker sprød overflade når den bages, hvilket går perfekt sammen med den søde glasur.
✔ Perfekt balance: Denne opskrift er ikke så tung som en kage, men stadig sød nok til at tilfredsstille den søde tand.
Dette kanel focaccia er helt uimodståeligt, og en skøn kontrast til det traditionelle salte focaccia. Næste gang du skal bage, vil jeg varmt anbefale dette søde kanel focaccia – jeg er overbevist om at det bliver en ny favorit! ✨
Kanel Focaccia
Opskrift af: SophieKanel focaccia er den perfekte kombination af luftig dej, cremet kanelfyld og sød glasur på toppen.
8
personer25
minutter20
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
280 gram vand
100 gram surdej
400 gram tipo 00 hvedemel
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stødt kardemomme
3 spsk smør (til formen)
- Kanelremonce
75 gram smør
50 gram sukker
2 spsk kanel
- Glasur
75 gram flormelis
15 g pasteuriseret æggehvide
Fremgangsmåde
- Start med at blande vand og surdej i en skål.
- Tilsæt hvedemel, sukker, kardemomme og salt og rør det godt sammen. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter. Notér dig tidspunktet din dej er blandet.
- Efter 30 minutter, udføres et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Herefter vil jeg anbefale at flytte dejen over i en condibøtte smurt med lidt olie – det gør processen nemmere. Læg låg på bøtten og lad dejen hvile 30 minutter.
- Efter 30 minutter: Udfør et sæt coil fold. Med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
- Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 5-7 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
- Når du har vurderet at din dej er som beskrevet ovenfor, stilles bøtten i køleskabet natten over (gerne 8-12 timer, men den kan sagtens stå op til 24 timer).
- Dagen efter
- Næste dag tages bøtten ud af køleskabet.
- Rør kanelremoncen sammen ved at blande blødt smør, sukker og kanel i en skål. Klargør også bageformen (min er 20×20) ved lægge et stykke bagepapir i bunden (klip det evt. til så det passer med formen) og fordel 2 spsk smeltet smør på bagepapiret og langs kanterne.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Træk forsigtigt dejen lidt ud, men uden at klemme luften ud af dejen. Fordel kanelremoncen over dejen, men lad 2-3 cm være fri langs kanten. Rul nu dejen sammen som en roulade. Luk alle enderne til, så remoncen ikke flyder ud.
- Løft nu dejen op i bageformen. Læg låg på (eller dæk med husholdningsfilm) og lad dejen efterhæve i 2-3 timer. Dejen skal tydeligt være hævet og man skal gerne kunne se en masse luftbobler. Hvis ikke skal dejen hæve længere. Husk at opvarme ovnen til 200 grader i god tid, så den er godt varm når du skal bage brødet.
- Når dejen har efterhævet hældes der 1 spsk smeltet smør over dejen. Her bruges fingrene til at trykke små huller i dejen, og give den klassiske focaccia form.
- Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min. til brødet har en flot gylden farve.
- Tag brødet ud af formen og lad det afkøle på en bagerist. I mens blandes glasuren sammen: rør flormelis og æggehvide sammen til der ikke er flere klumper.
- Når brødet er kølet af skæres det i stykker og toppes herefter med den lækre glasur.
Skriv et svar