Græskarformet brød ser både hyggeligt og eksklusivt ud, men den gode nyhed er at det slet ikke er så svært at lave. I dette blogindlæg får du opskriften på mit hjemmelavede græskarbrød med surdej, samt en vejledning hvor jeg guider dig trin for trin til hvordan du opnår den smukke græskarform på dit brød. Lad os komme i gang! 🎃
Hvorfor bage græskarformet surdejsbrød?
Græskarformet surdejsbrød er ikke kun flot at se på, brødet er nemlig også en smagsoplevelse med den syrlige smag fra surdej, saftig krumme fra græskar og en lækker og sprød skorpe. Derudover er det et hyggeligt lille projekt, til en dag hvor du har lidt ekstra tid i køkkenet til at lave et brød der vil imponere din familie eller venner.
Ingredienser
Inden vi går i gang, så lad os se på hvilke ingredienser du skal bruge til opskriften:
Surdej: Surdej er selvfølgelig obligatorisk i denne opskrift, og det kræver også at din surdej er aktiv dvs. den er hævet og fyldt med luftbobler når den anvendes i opskriften.
Græskarpuré: Græskarpuré er med til at give brødet den smukke gyldne farve og en saftig krumme. Hvis du gerne vil lave det selv, kan du finde en opskrift her og her.
Durummel: At tilsætte durummel til surdejsbrød giver både struktur og en smuk, gylden farve til krummen.
Fuldkornsmel: En mindre mængde fuldkornsmel i surdejsbrød giver både en dybere smag og flere næringsstoffer, men uden at brødet bliver tungt.
Manitoba mel: Manitoba-mel er kendt for sit høje proteinindhold og stærke glutenstruktur, hvilket gør det ideelt til surdejsbrød, der kræver en elastisk og holdbar dej.
Udstyr
Til denne opskrift skal du bruge lidt forskelligt udstyr, som er med til at sikre at opskriften bliver vellykket. Dem vil jeg gennemgå her.
Hævekurv: Hævekurven hjælper dejen med at holde sin form under hævningen. Kurvens struktur sikrer, at dejen ikke flyder ud, men bevarer en smuk, rund form, som giver et mere æstetisk resultat efter bagning.
Støbejernsgryde: En støbejernsgryde er perfekt til bagning af surdejsbrød, fordi den holder og fordeler varmen jævnt, hvilket skaber optimale forhold for en sprød skorpe og en luftig krumme.
Condibøtte: En condibøtte gør det nemt at overvåge dejens hævning og udvikling. Condibøtter er ofte gennemsigtige, så man kan følge med i, hvor meget dejen hæver og se, hvordan boblerne udvikler sig.
Rismel: Rismel hjælper med at forhindre dejen i at klistre fast til hævekurven. Rismel har en grovere tekstur end almindeligt mel og absorberer mindre fugt, så det bliver på kurvens overflade i stedet for at blande sig i dejen. Dette sikrer, at brødet nemt slipper, når det er færdighævet og klar til at blive bagt
Snor: Snoren bruges til at skabe de karakteristiske riller, som ligner et græskar. Ved at binde dejen med snor inden bagning formes brødet i sektioner, som giver det den unikke form. Når brødet hæver under bagning, udvider dejen sig mellem snorene, så de dybe riller står tydeligt frem og giver brødet et flot, efterårsinspireret look. Det er en enkel teknik, som er med til at løfte brødets udseende.
30
minutter35
minutter28
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
100 gram surdej
325 gram vand
100 gram græskarpuré
50 gram durummel*
25 gram fuldkornsmel*
400 gram manitoba mel
10 gram salt
- Udstyr
Hævekurv
Støbejernsgryde
Condibøtte (3 L)
Rismel
Snor til madlavning
- Øvrigt
Kanelstang til pynt
Fremgangsmåde
- Tilsæt vand, surdej og græskarpuré til en skål og rør det godt sammen.
- Tilsæt durummel, fuldkornsmel og manitoba mel. Rør det sammen til en rustik dej.
- Dæk skålen til, og lad dejen hvile i 30 minutter.
- Ælt nu dejen i røremaskine ved mellem hastighed, til dejen er glat og smidig (ca. 5-7 minutter).
- Smør en condibøtte (3 L) med lidt olie, og hæld dejen heri.
- Dejen skal nu hæve med ~75%, så det er en god idé at markere hvor dejen går til i skålen f.eks. ved at sætte en streg med en tusch.
- Du kan med fordel udføre et sæt coil fold i timen: gør hænderne fugtige med lidt vand, og løft forsigtigt dejen op med begge hænder, så dejen folder sig ind under sig selv.
- Når dejen har hævet (det tager typisk et sted mellem 4-8 timer afhængig af temperaturen): Spray lidt vand på køkkenbordet, så dejen ikke klistrer fast. Vend dejen ud på bordet. Træk forsigtigt enderne af dejen ud, så dejen har form som en firkant. Fold nu begge siderne ind mod midten, så du har en aflang form. Rul forsigtigt dejen sammen fra bunden. Klem evt. enderne forsigtigt sammen, så du har en form der ligner et rundt brød.
- Klargør hævekurven ved at drysse den med rismel. Brug evt. en dejskraber til at vende dejen op i kurven (her skal dejen vende på hovedet). Lad dejen stå i 10 min. hvorefter du forsigtigt kan “sy” enderne sammen.
- Dæk hævekurven til med film, og stil den i køleskabet natten over.
- Græskarform og bagning
- Stil støbejernsgryden i ovnen, og tænd for 250 grader. Lad gryden opvarme i 40-45 min.
- Klip 4 stykker snor af ca. 80 cm. Bind snorrerne sammen på midten, så du i alt har 8 stykker og læg dem i blød i vand/olie.
- Fordel snorrerne på et stykke bagepapir/en brødslynge, så der er ca. lige langt i mellem.
- Tag brødet ud af køleskabet og fjern filmen. Vend forsigtigt brødet ud ovenpå snorrerne.
- Tag nu to snorrer ad gangen fra hver sin ende, og bind en knude på toppen (ikke for løst, og ikke for stramt).
- Fortsæt til alle snorrer er bundet, og klip det overskydende snor af.
- Lav evt. et flot mønster på brødet med en dejsnitte.
- Skru ovnen ned til 230 grader. Bag brødet i gryden i 20 min. med låg og herefter ca. 15-20 min. uden låg, til brødet er flot og gyldent.
- Lad brødet afkøle på en bagerist og fjern snorren.
- Lav evt. et hul i toppen af brødet, og sæt en kanelstang heri, for at fuldende græskar-looket.
- Nyd dit hjemmelavede græskarbrød som det er, eller som tilbehør til maden.
Bemærkninger
- * Hvis du ikke har durummel eller fuldkornsmel, kan du blot tilsætte en samlet mængde af 475 g manitobamel.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar