Fuldkornsfocaccia med surdej

Denne version af focaccia er lavet med surdej og fuldkorn – et fantastisk godt alternativ til klassikeren med endnu flere kostfibre og endnu mere smag. Dette brød får også en helt vildt lækker og knasende skorpe takket være indholdet af fuldkorn.

Focaccia er fantastisk i mine øjne, både til erfarne bagere og begyndere. Det er svært at lave brødet “forkert”, da det primært handler om at dejen skal have en god lang hævetid, for at opnå en masse fine luftbobler. Derudover må brødet også gerne være lidt rustikt, så der er ingen krav om avancerede metoder til at forme dejen.

Udstyr

Når man bager focaccia, vil jeg lige slå et slag for en god bradepande med låg. Dejen skal nemlig efterhæve i den bradepande hvor brødet skal bages, og derfor er det næsten uundværligt at have en pande med låg (både så brødet ikke tørre ud, og til at undgå fluer). Jeg har linket min favorit brandepande fra Wilton nederst i dette blogindlæg, hvis det skulle have interesse for dig. Størrelsen passer nemlig perfekt til brødet i opskriften, som giver et stort focaccia brød til ca. 7-8 personer.

Focaccia brød kan laves i mange forskellige variationer – se f.eks. min anden opskrift på klassisk focaccia her.

Timing af surdej

Jeg anbefaler at surdejen fodres om aftenen, så den er klar til at bage med dagen efter. På denne måde kan dejen blandes om morgenen og hæve i løbet af dagen, så brødet kan bages om aftenen.

Rigtig god bagelyst!

Fuldkornsfocaccia med surdej

Fuldkornsfocaccia med surdej

Opskrift af: Sophie

Lækkert og luftigt fuldkornsfocaccia baseret på surdej. Brødet er nemt at lave, og kræver ingen koldhævning.

0.0 fra 0 bedømmelser
Personer

8

personer
Tilberedning

30

minutter
Hævetid

8

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 400 gram lunt vand

  • 120 gram boblende surdej

  • 200 gram fuldkornshvedemel

  • 325 gram tipo 00 hvedemel (eller anden mel med højt proteinindhold)

  • 12 gram salt

  • Øvrigt
  • Olivenolie/rapsolie

  • Flagesalt

  • 2-4 spsk blandede kerner (f.eks. solsikke, sesam, hørfrø eller græskarkerner).

Fremgangsmåde

  • Start med hælde vand og surdej i en skål. Rør det god rundt.
  • Tilsæt hvedemel, fuldkornsmel og salt og rør det sammen til en rustik dej. Smør en condibøtte (3 L) med lidt olie og hæld dejen heri.
  • Dejen skal nu hæve i ca. 5-6 timer til ca. dobbelt størrelse.
    I denne tid sættes en timer til 4 x 30 minutter. Udfør 2 sæt “stræk og fold” og 2 sæt “coil folds”. OBS. det kan være hjælpsomt at se en video af disse metoder, hvis du ikke har prøvet det før. Dette er for at opbygge glutenstyrke, som er med til at give en fast og smidig dej. Alternativt kan du hoppe dette trin over, og i stedet kan du røre dejen i en røremaskine.
  • Når dejen har hævet, smøres et ovnfast fad/bradepande (se link nedenfor) med godt med olie. Løft dejen op, og lav et sidste “coil fold” inden dejen løftes forsigtigt op i bradepanden. Læg låget på bradepanden (men uden at slutte den til). Lad dejen efterhæve i ca. 3 timer til den igen er hævet til ca. dobbelt størrelse.
  • Efter ~3 timer: Hæld lidt olie over dejen og på hænderne. Prik dejen med fingrene, så dit focaccia brød opnår den karakteristiske form og struktur. Du vil se nogle luftbobler forme sig, og det er en ret sjov del af processen.
  • Nu er det tid til at toppe brødet med lidt kerner og flagesalt. Kernerne kan udelades, men flagesalt er et must 😊.
  • Forvarm ovnen til 220 grader (varmluft) og bag brødet i ca. 30 minutter til det er sprødt og gyldent.
  • Når brødet er færdigbagt tages det ud af bradepanden og placeres på en rist til afkøling.

Udstyr

Bemærkninger

  • Tip: opskriften er fryseegnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk