Det bedste kernebrød (med surdej)

Hvis du elsker et brød med masser af smag og en saftig krumme…

… så er surdejskernebrød lige brødet for dig! Ved at tilføje udblødte kerner får brødet en fantastisk saftighed og et lækkert bid, samtidig med at det bliver mere næringsrigt og mætter bedre. Dette brød er blevet min nye favorit og go-to opskrift, når jeg gerne vil have et klassisk brød. Jeg ved at du også kommer til at elske det! 🙏

Hvorfor udbløde kernerne?

Når du tilsætter kerner til et surdejsbrød, er det en god idé at udbløde dem først. Dette gør at de ikke trækker fugt fra dejen. Udblødte kerner giver desuden en blødere tekstur og en saftig krumme. Du kan eksperimentere med forskellige kerner og frø såsom hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner eller chiafrø for at få præcis det brød, du bedst kan lide.

Servering

Dette brød smager helt fantastisk i sig selv, og behøver ikke meget andet end smør og en skive ost. Det kan dog bruges til lige hvad man har lyst til f.eks. som base for en lækker sandwich. Takket være de bløde frø og kerner holder brødet sig også lækkert og saftigt i flere dage 😍.

Tid til at fodre surdejen og komme i gang med bagningen! ✨

Det bedste kernebrød (med surdej)

Det bedste kernebrød (med surdej)

Opskrift af: Sophie

Fantastisk surdejsbrød med frø og kerner. Brødet har en saftig krumme og sprød skorpe.

0.0 fra 0 bedømmelser
Tilberedning

30

minutter
Hævetid

20

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 350 gram vand

  • 100 gram surdej

  • 35 gram ølandshvede fuldkorn

  • 465 gram manitoba

  • 10 gram salt

  • Kerner
  • 1 spsk solsikkefrø

  • 1 spsk græskarkerner

  • 1 spsk hørfrø

  • 30 gram kogende vand

  • Øvrigt udstyr
  • Hævekurv Ø25 cm

  • Rismel til hævekurven

  • Dejsnitte

Fremgangsmåde

  • Start med at klargøre kernerne. Bland solsikkefrø, græskarkerner og hørfrø i en skål, og hæld 30 g kogende vand over.
  • Tilsæt vand og surdej til en skål, og rør det godt sammen. Tilsæt ølandshvede og manitoba og rør det sammen til en klistret dej. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter.
  • Efter 30 minutter: tilsæt de bløde kerner samt 10 g salt til dejen. Ælt det sammen med hånden. Lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
  • Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 5-7 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
  • Preshape
  • Når dejen har hævet vendes den forsigtigt ud på køkkenbordet. Jeg vil anbefale at fugte køkkenbordet let med vand, for at dejen ikke klistrer fast.
  • Lav et preshape på dejen: Start med at fugte hænderne med vand. Skub forsigtigt dejen rundt i cirkulære bevægelser, så den strammes op på overfladen. Der skal ikke arbejdes så meget med dejen, kun lige til den er spændt op. Lad dejen hvile 15 min. på køkkenbordet.
  • Final shaping
  • Spray overfladen af dejen med lidt vand, ELLER drys med en smule rismel. Brug en dejskraber til at vende dejen rundt. Træk forsigtigt i siderne af dejen, så den bliver spredt lidt ud. Fold nu skiftevis højre og venstre side ind langs midten, så du nu har en aflang form. Rul dejen sammen, så du ender med en rund form (undgå at klemme for meget luft ud af dejen).
  • Klargør din hævekurv ved at drysse den med rismel. Vend dejen over i hævekurven (undersiden skal vende op). Lad dejen hvile 10 min, hvorefter du kan sy enderne sammen med fingrene og lukke de huller der måtte være.
  • Drys med rismel og dæk hævekurven med husholdningsfilm. Herefter stilles dejen i køleskabet natten over.
  • Dagen efter
  • Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen, og tænd for varmen på 250 grader. Lad ovnen og gryden varme godt op i ca. 40 minutter.
  • Klargør et stykke bagepapir eller en brødslynge, og vend brødet ud på underlaget. Brug en dejsnitte til at lave et dybt snit langs midten i 45 graders vinkel.
  • Løft bagepapir/bagemåtte op, og placér brødet i den varme gryde. Spray evt. overfladen af brødet med vand, læg låget på, og sæt gryden i ovnen. Skru ned til 230 grader og bag i 20 minutter.
  • Efter 20 minutter tages låget af. Lad brødet bage videre i ca. 15 minutter eller til skorpen er flot gylden.
  • Tag nu gryden ud af ovnen, og placér brødet på en bagerist til afkøling.
  • Vent minimum 1 time med at skære brødet. Herefter er det klar til at nydes!

2 svar til “Det bedste kernebrød (med surdej)”

  1. Kirsten Grau Kristensen Avatar
    Kirsten Grau Kristensen

    Hej Sophie
    Tak for rigtig fin surdejsguide og alle de lækre opskrifter som du deler . Jeg har prøvet til nogen gange med surdej men uden held ,men nu lykkes det og vi nyder så meget lækkert surdejsbrød og det bedste af det hele er , at alt overskuds surdejen kan anvendes i så mange opskrifter . Vil bare lige sige lad være med at starte på surdejsbagningen ,hvis ikke du vil være afhængig af den gode smag og lækre krumme . Tak bare tak 🙏🏼

    1. Sophie Avatar

      Hej Kirsten,
      Tusind tak for den positive tilbagemelding 🥰 Det glæder mig at du har fået startet en surdej med succes, og nyder godt af lækkert bagværk. Du har helt ret, når først man er startet er der ingen vej tilbage! 🙏

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk