Focaccia i det søde køkken
Selvom vi ofte forbinder focaccia med salte toppings, har selve brødet en mild smag, der også gør det ideelt til søde ingredienser. Den luftige tekstur og sprøde skorpe skaber en skøn kontrast til fx frugt, honning, chokolade – eller i dette tilfælde citron 🍋. Du kan glæde dig til en unik smagsoplevelse, som kombinerer den perfekte balance mellem syre og sødme, i dette twist af det klassiske italienske brød ✨.
Hvordan smager det?
Hvis man ikke har smagt dette brød, kan det være svært at vide hvad man kan forvente. Lad mig prøve at forklare smagene i dette brød: Dejen består af en silkeblød focacciadej med et højt vandindhold der giver en ultra luftig krumme. Under foldningerne tilsættes den lækreste citronsukker (revet citronskal, vaniljekorn og sukker) som giver den skønne aroma til brødet. Når brødet er bagt toppes det med en cremet glasur bestående af flormelis, cream cheese og citronsaft.
Syren fra citronskal- og saft møder sødmen fra vaniljen og den søde/cremede glasur. Alt i alt en himmelsk mundfuld som tilfredsstiller alle sanser 🙌
Focaccia behøver ikke kun at høre hjemme i det salte køkken – med de rette ingredienser bliver det en helt ny smagsoplevelse, der kan serveres på mange måder.
Har du prøvet at lave en sød focaccia før? Del gerne dine favoritkombinationer eller idéer i kommentarfeltet! 🍯🍓✨
Citron- focaccia
Opskrift af: SophieEn sød variation af det italienske focaccia brød, med en perfekt balance mellem syre og sødme.
8
personer25
minutter20
timerHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
300 gram vand
400 gram tipo 00 hvedemel
100 gram aktiv surdej
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
3 spsk smør (til at smøre formen)
- Citronsukker
2 spsk sukker
Revet skal af 1 lille citron
1/2 vaniljestang (kornene herfra)
- Glasur
4 spsk flødeost
3 spsk flormelis
1-2 spsk citronsaft
1/2 tsk vaniljesukker
Fremgangsmåde
- Start med at blande vand og surdej i en skål.
- Tilsæt hvedemel, sukker og salt og rør det godt sammen. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter. Notér dig tidspunktet din dej er blandet.
- Efter 30 minutter, udføres et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Her vil jeg anbefale at flytte dejen over i en condibøtte smurt med lidt olie – det gør processen nemmere. Læg låg på bøtten og lad dejen hvile 30 minutter.
- Klargør citronsukker ved at blande sukker, citronskal og vaniljekorn i en lille skål.
- Efter 30 minutter: Fordel nu citronsukkeret over dejen, og udfør et sæt coil fold. Med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
- Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 5-7 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
- Når du har vurderet at din dej er som beskrevet ovenfor, stilles bøtten i køleskabet natten over (gerne 8-12 timer, men den kan sagtens stå op til 24 timer).
- Dagen efter
- Næste dag tages bøtten ud af køleskabet.
- Klargør din bageform (min måler 20×20), ved at smøre den med 2 spsk smeltet smør. Overvej evt. at lægge et stykke bagepapir i bunden, hvis du er bekymret for, om dejen vil klistre fast til din bageform.
- Flyt dejen over i den smurte bageform, læg låg på (eller dæk med husholdningsfilm) og lad dejen efterhæve i 2-3 timer. Dejen skal tydeligt være hævet og man skal gerne kunne se en masse luftbobler. Hvis ikke skal dejen hæve længere. Husk at opvarme ovnen til 200 grader i god tid, så den er godt varm når du skal bage brødet.
- Når dejen har efterhævet hældes der 1 spsk smeltet smør over dejen. Her bruges fingrene til at trykke små huller i dejen, og give den klassiske focaccia form.
- Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min. til brødet har en flot gylden farve.
- Tag brødet ud af formen og lad det afkøle på en bagerist. I mens røres glasuren sammen: rør først flødeost, flormelis og vaniljesukker sammen til der ikke er flere klumper. Tilsæt så citronsaft lidt efter lidt til en passende konsistens.
- Når brødet er kølet af skæres det i stykker og toppes herefter med den lækre glasur.
Skriv et svar