At bage cookies er en kunst, og det kan være svært at finde den helt rette kombination af smag og tekstur. Efter mange forsøg har jeg endelig fundet opskriften på den ultimative cookie – én, der har sprøde kanter og en saftig midte. Dette er en opskrift, du kommer til at vende tilbage til!
Hemmeligheden bag den perfekte cookie
Jeg kommer til at gå i detaljer med cookie-bagning nedenfor, og det er fordi, at det var en meget specifik type cookies, jeg gik efter at lave. Jeg ville have en “chunky” amerikansk cookie med sprød skorpe og cremet midte.
Dét tog nogle forsøg, og dette er nok den opskrift, som jeg har måttet justere flest gange, før at jeg blev helt tilfreds. Det vidner om, at der er mange faktorer, som har indflydelse på det endelige resultat – læs mere om dette nedenfor.
Disse faktorer har betydning for dit resultat…
- Forholdet mellem de våde og tørre ingredienser
- Temperaturen af smør
- Typen af ingredienser (fx hvid sukker vs brun farin)
- Hvordan ingredienserne blandes sammen
- Hviletid
- Bagetid
Lad os se nærmere på det…
Forholdet mellem de tørre og våde ingredienser
I de første forsøg brugte jeg for meget mel, hvilket gav en meget fast cookie, men uden den lækre bløde midte. Derfor var min første justering at justere mængden af mel…
Dernæst fik jeg en lækker cookie, men som var lidt for sprød og sød efter min smag. Derfor var anden justering at ned regulere mængden af sukker…
Nøglen for mig var, at der lige præcis skulle være mel nok i til, at dejen kunne holde formen ved bagning uden at flyde ud, men samtidig ikke så meget mel, at den blev tør.
Temperaturen af smør
Temperaturen af smørret har en stor betydning for resultatet. Nogle anvender fx brunet smør, som er med til at give en dybere smag. Ulempen er dog, at dejen bliver lidt sværere at arbejde med, jo blødere den er. Formålet her var netop at lave en cookie-dej, som ikke var alt for blød, så derfor har jeg anvendt koldt smør.
Typen af sukker
Jeg vil næste vove at påstå, at dette er noget af det vigtigste. Her er det primært forskellen på hvidt sukker vs brun farin. Jeg prøvede nemlig at lave en portion kun med hvidt sukker, og det blev HELT anderledes resultat. Meget mere luftigt (og en smule tørt), hvilket ikke var hvad jeg gik efter. Derfor handler det om forholdet mellem de to former for sukker, og at mængden af brun farin er større end mængden af alm. sukker. Når man bruger brun farin i opskriften, får man en mere smagfuld cookie og en mere saftig midte.
Hvordan ingredienserne blandes
Jeg ville faktisk ikke have troet, at dette havde den helt store betydning. Men jeg har lært, at måden du blander dejen på, er super vigtig. Hemmeligheden her er, at dejen IKKE skal piskes, da vi ikke ønsker at få for meget luft i dejen. I stedet skal ingredienserne kun lige blandes sammen.
Hvis du har en røremaskine, anbefaler jeg den type dejkrog som du ser på billedet nedenfor. Alternativt kan du også bruge en håndmikser, blot ved lav hastighed.
Hviletid
Cookie-dej skal helst være helt kold/frossen før du bager den – jeg ved det er irriterende, men det gør en verden til forskel!
Bagetid
Denne er tricky, fordi ovne varmer forskelligt. Derfor skal den angivne tid i opskriften ses som vejledende, og jeg anbefaler at holde godt øje med dine cookies under bagningen. Du kan også vælge at bage et par cookies af gangen for at vurdere bagetiden – det er trods alt bedre end at alle 8 bliver overbagt.
Nu har du hemmeligheden til fantastiske cookies
Med de tricks, vi lige har gennemgået, har du alle redskaberne til at bage de lækreste cookies, som er sprøde udenpå og bløde i midten. De vil helt sikkert blive en favorit, ikke mindst mellem familie og venner. Jeg håber, du bliver lige så glad for denne opskrift, som jeg.
Verdens bedste cookies
Opskrift af: SophieLækre, traditionelle amerikanske cookies som er sprøde udenpå, og cremede indeni. Cookie-opskriften du bare må prøve.
8
stk20
minutter15
minutterHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
100 gram smør
2 æg
50 gram sukker
100 gram brun farin
225 gram hvedemel
2 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
100 gram chokolade
1 knivspids salt
Fremgangsmåde
- Kør smørret kort i en røremaskine til det er en ensartet masse (eller ved elpisker ved lav hastighed)
- Tilsæt sukker, brun farin, mel, vanilje, bagepulver og salt til smørret og rør det sammen. Du vil se det bliver en tør masse.
- Tilsæt nu æggene ét af gangen (igen ved lav hastighed) Her vil dejen samle sig.
- Vend den hakkede chokolade i.
- Form 8 lige store kugler (af 85 gram), og stil dejen i fryseren i min. 1 time.
- Varm ovnen op til 200 grader, og placer de cookies du ønsker at bage på en bageplade med bagepapir. Bag i 12-15 min ELLER til kanterne har fået farve, men midten endnu ser lidt ubagt/blød ud. Dette er meningen, da tilberedningen fortsætter lidt mens de afkøler.
Bemærkninger
- Opskriften har ikke specificeret hvilken slags chokolade du skal bruge til dine cookies. Jeg lader dette være op til dig, så du kan vælge den type chokolade du bedst kan lide. Både mælke- og mørk chokolade (eller en kombination) fungerer super.
- Du kan opbevare dine cookies i en tætsluttende beholder ved stuetemperatur i køleskab. Jeg anbefaler at opbevare dem i køleskabet, da de i så fald får en utrolig lækker konsistens.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar