Cheddar/jalapeño focaccia

Surdejsfocaccia med cheddar og jalapeño

Der er noget magisk ved kombinationen af cremet cheddarost og spicy jalapeños – og når det møder det luftige, let syrlige surdejsbrød, får du en helt uimodståelig smagsoplevelse. Dette lækre focaccia har den helt rigtige smag og tekstur: sprød skorpe og luftig krumme, der gør det helt perfekt til sandwiches, suppebrød eller bare som en snack.

En klassiker på en ny måde

Hvis du har fulgt med på min blog, så vil du måske vide at det ikke er første gang jeg bruger cheddar og jalapeño i mit (surdejs) bagværk. Lige fra første gang jeg prøvede denne kombination i mit brød, har jeg været fan! Surdejsbrød er fantastisk i sig selv, men med lidt ekstra smagsgivere, kan man altså tage sit brød til helt nye højder 🤩 Hvis du er interesseret i min første opskrift med cheddar og jalapeño kan du finde den HER.

Her er nogle af grundende til at dette er et af mine yndlings brød:

Fantastisk smagskombination – Den cremede cheddar balancerer den spicy jalapeño helt perfekt .
Bagt med surdej – Surdejen giver brødet en mild syrlig smag og en flot luftig krumme.
Perfekt tilbehør – Brug det til lækker sandwich, server det til chili con carne eller dyp det i en cremet suppe.
Kan justeres i styrke – Tilpas mængden af jalapeños efter din smag, jeg anbefaler at bruge milde syltede jalapeños frem for friske.

Alle kan være med 🙏

Denne opskrift er ikke teknisk svær at følge, og du behøver ikke være en erfaren bager for at bage lækkert focaccia. Det vigtigste er at du har en aktiv surdej og lidt tålmodighed 😅 – så vil du snart blive belønnet med et fantastisk resultat. Mit bedste tip vil være at sikre at dejen hæver længe nok, så den opnår den rette luftighed.

Hvis du mangler en aktiv surdej til at komme i gang, kan du finde min GRATIS GUIDE til en god og stærk surdej LIGE HER 🙌

Jeg har ikke mødt nogen som IKKE kunne lide denne kombination, så hvis du er klar til at tage dit surdejsbrød til nye højder så syntes jeg at du skal prøve denne opskrift 😍

Cheddar/jalapeño focaccia

Cheddar/jalapeño focaccia

Opskrift af: Sophie

Her får du opskriften på et klassisk surdejsfocaccia med tilføjelsen af cheddar og jalapeño – en helt uimodståelig smagskombination.

0.0 fra 0 bedømmelser
Personer

8

personer
Tilberedning

30

minutter
Hævetid

20

timer
Tilberednings tilstand

Hold skærmen tændt mens du laver mad

Ingredienser

  • 425 gram vand

  • 100 gram aktiv surdej

  • 400 gram tipo 00 hvedemel

  • 150 gram pizzamel (alternativ: tipo 00 eller manitoba)

  • 12 gram salt

  • Fyld
  • 70 gram rød cheddar i blok, groftrevet

  • 20 gram jalapeños i lage (skåret i små stykker)

  • Topping
  • Ekstra rød cheddar til pynt

  • Ekstra jalapeños til pynt

  • Olivenolie

  • Flagesalt

Fremgangsmåde

  • Start med at blande vand og surdej i en skål.
  • Tilsæt tipo 00 og pizzamel, og rør det godt sammen. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hvile i 30 minutter. Notér dig tidspunktet din dej er blandet.
  • Efter 30 minutter tilsættes salt, som æltes ind i dejen med en let fugtet hånd. Dæk skålen til og lad dejen hvile 30 min.
  • Udfør et sæt stræk og fold: med en fugtig hånd tages der fat i dejens ender, som trækkes ind over sig selv. Fortsæt til dejen er spændt op dvs. den kan ikke strækkes mere uden at den går i stykker. Her vil jeg anbefale at flytte dejen over i en condibøtte smurt med olie – det gør processen meget nemmere. Læg låg på bøtten og lad dejen hvile 30 minutter.
  • Klargør fyldet ved at rive cheddarost og skære jalapeño i små stykker. Fordel fyldet over dejen og udfør et sæt coil fold: med fugtige hænder tages der fat under dejen. Løft dejen op, så enderne falder ind under dejen. Fortsæt indtil dejen er spændt op.
  • Herfra udføres coil fold ca. 1x i timen indtil hævningen er færdig. Hvis dejen står ved stuetemperatur tager det ofte et sted mellem 5-7 timer fra dejen er blandet (evt. endnu kortere tid om sommeren). Tegn på at dejen er færdighævet er en øget volumen på 50-75%, luftbobler i dejen og at den virker luftig under foldninger.
  • Når du har vurderet at din dej er som beskrevet ovenfor, stilles bøtten i køleskabet natten over (gerne 8-12 timer, men den kan sagtens stå op til 24 timer).
  • Dagen efter
  • Næste dag tages bøtten ud af køleskabet.
  • Klargør din bageform (min form måler 33×22 cm) og klip et stykke bagepapir så det passer med bunden. Smør bunden og siderne med et godt lag olie.
  • Flyt dejen over i den smurte bageform, læg låg på (eller dæk med husholdningsfilm) og lad dejen efterhæve i 2-3 timer. Dejen skal tydeligt være hævet og man skal gerne kunne se en masse luftbobler. Hvis ikke skal dejen hæve længere. Husk at opvarme ovnen til 220 grader i god tid, så den er godt varm når du skal bage brødet.
  • Når dejen har efterhævet pyntes toppen med cheddar ost (i tern) samt jalapeños. Herefter hældes der en smule olie ovenpå dejen (og hænderne). Her bruges fingrene til at trykke små huller i dejen, og give den klassiske focaccia form. Slut af med et drys flagesalt.
  • Bag i ovnen ved 220 grader i ca. 25 min. til brødet har en flot gylden farve.
  • Tag brødet ud a formen og lad det afkøle på en bagerist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0.0 fra 0 bedømmelser

Relateret

Sophie Østergaard

Diætist og madblogger

Velkommen! Jeg er klinisk diætist med en stor passion for madlavning og bagning. Mit fokus er at skabe nærende og mættende opskrifter, der smager fantastisk. Jeg tror på, at en sund kost har plads til alle de fødevarer, du elsker – her er intet forbudt! Mit håb er at inspirere dig til at udforske nye, spændende opskrifter og finde glæden ved madlavning. Læs mere.

Mine favoritter
GRATIS E-BOG
Udforsk