Jeg elsker grønne asparges, og jeg plejer altid at udnytte asparges-sæsonen til det fulde! For det meste plejer jeg helt simpelt at skære dem i mindre stykker, og stege dem på panden i olie, til de er tilberedt, men stadig har lidt bid. Efter min mening behøver de ikke meget andet end lidt flagesalt og peber. Her tager vi dog den lækre grøntsager til nye højder, med en lækker og hjemmelavet aspargestærte.
Variationsmuligheder
Det gode ved tærter er, at der er SÅ mange variationsmuligheder, og man kan vitterligt sammensætte sin tærte præcis, som man godt kan lide den. Er asparges ikke i sæson? Brug broccoli i stedet. Ikke vild med fuldkorn? Udskift grahamsmel med hvedemel. På den måde er det også en god ‘tøm-køleskabet’-ret, da man kan få brugt en kedelig rest grøntsager, som kan få nyt liv.
Hytteost som ingrediens
Jeg plejer altid at bruge en blanding af hytteost/æg i mine tærter. Jeg synes, det giver mere smag og tekstur, fremfor kombinationen af æg og mælk. I opskriften står der hytteost 4%, men du kan også godt bruge en med lavere fedtprocent – du skal bare være opmærksom på, at fyldet måske bliver en smule mere vandet, og skal have lidt længere tid i ovnen.
Hjemmelavet vs færdig tærtedej
Jeg er all-in for nemme løsninger, der hvor det giver mening, og du kan sagtens bruge en pakke færdigkøbt tærtedej til denne opskrift. Jeg er dog selv ret stor fan af denne opskrift på fuldkornsdej, fordi:
- det er ingredienser, som jeg altid har i skabene
- den tager omkring 5 minutter at røre sammen
- den kan holde sig på køl, indtil du skal bruge den. Jeg lavede f.eks dejen dagen før.
Alt i alt er dette altså bare en rigtig dejlig forårs/sommerret, som ville gå rigtig godt med en blandet salat eller et stykke kød. Jeg håber, du har lyst til at prøve den!
Aspargestærte med fuldkorn
Opskrift af: SophieDenne tærte er en perfekt måde at udnytte asparges-sæsonen. Bunden består af en lækker og mættende fuldkornsdej, og fyldet består bla. af æg og hytteost. En super smagfuld ret som både egner sig til aftensmad og frokost, da den også kan spises kold.
6
personer30
minutter30
minutterHold skærmen tændt mens du laver mad
Ingredienser
2 bundt friske grønne asparges (ca. 500 gram)
2 løg (3 hvis de er små)
250 gram hytteost 4%
1 håndfuld frisk basilikum
2 tsk salt
- Tærtedej
200 gram hvedemel
100 gram grahamsmel
3/4 dl koldpresset olie (fx raps eller oliven)
1,5 dl vand
1 tsk salt
Fremgangsmåde
- Tærtedej
- Bland mel, grahamsmel og salt i en skål.
- Tilsæt olien og rør det rundt i melet.
- Tilsæt vand (lidt ad gangen, det er ikke sikkert du skal bruge det hele), til du har en fast men smidig dej.
- Stil dejen i kølekabet fx i en frysepose eller overtrukket med film.
- Tærtefyld
- Skyl asparges og bræk den nederste del af som kasseres. Skær asparges i mindre stykker (gem evt. 4 til pynt).
- Løg skæres over på midten, og snittes til tynde strimler.
- Varm en pande med olie, og steg løg til de er let brune og karameliserede. Tilsæt de hakkede asparges og steg dem med i ca. 5 min til de har fået en flot grøn farve.
- Krydder grøntsagerne med salt og peber.
- I en skål piskes æg og hytteost sammen med en gaffel. Tilsæt også salt, peber og friskhakket basilikum.
- Rul tærtedejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord og placer dejen i din tærteform (min har en diameter på 25 cm). Det er muligt at der skal klippes lidt overskydende dej fra kanterne, afhængig af din tærteform.
- Hæld nu de stegte grøntsager over tærten, efterfulgt af æggemassen ovenpå. Pynt evt. med de 4 resterende asparges.
- Bag i ovn ved 200 grader i ca. 30 min.
Husk at tagge mig på instagram
Gem opskriften til senere
Du kan også følge @madmedfrihed på Pinterest, og gemme opskriften til senere
Skriv et svar